Curs Cičncia inclusiva a les Illes Balears
Cap a una divulgació científica accessible per a tothom
De vegades, les organitzacions i institucions relacionades amb la ciència celebren activitats de divulgació científica per al públic general amb l'objectiu de fer arribar el coneixement que es genera en aquests centres a la societat, per fer-la partícip dels darrers avenços científics, i intentar que la ciència sigui més propera, comprensible i accessible. Però, realment estam arribant a tota la societat? Les persones de les comunitats que ens envolten són molt diverses i és un dret fonamental que totes participin de les activitats culturals científiques (article 27 de l'ONU: «Dret a la vida cultural, artística i científica»).
Amb aquest curs aprendreu a aplicar l'enfocament de la inclusió en activitats i esdeveniments de cultura científica. A través del professorat, procedent de diverses universitats d'Espanya i de centres de recerca científica, coneixereu eines, experiències i projectes accessibles que us serviran per planificar activitats de divulgació científica.
Característiques del curs
Durada: 30 hores, aproximadament
Modalitat: En línia i presencial*
*Important: Si no podeu assistir a les classes presencials, podreu seguir-les en línia. A més, les classes s’enregistraran i estaran disponibles a la plataforma durant un temps màxim de dos mesos.
Dates: Del 21 al 25 de novembre
Del 21 al 23 de novembre: sessions teòriques
Dies 24 i 25 de novembre: sessions pràctiques (presencials o en línia) a Sa Riera
Adreçat a: Qualsevol persona interessada en la divulgació i la cultura científica
Llengua: Castellà
Matrícula: Curs gratuït. Matrícula del 3 al 17 de novembre
Titulació: Certificat d’aprofitament
Ho organitzen: Universitat de les Illes Balears (UIB) i Representació del CSIC a les Illes Balears
Programa del curs
Sessions teòriques
Experiencias de accesibilidad en divulgación del patrimonio geológico y termal. Impartida per Miguel Gómez-Heras, president de Ciencia sin Barreras i professor contractat de la Universitat Autònoma de Madrid.
¿Cómo se pueden utilizar las propiedades de los materiales geológicos para llegar a todo el público? Impartida per Alejandra García Frank, vicedegana de Grau, Estudiants i Divulgació de la Universitat Complutense de Madrid i professora contractada doctora.
Comunicación científica para lograr la plena inclusión: Ciencia, arte y discapacidad intelectual. Impartida per Diego Ortega Alonso, director de PDCIENCIA i professor de la Universitat de Jaén.
La experiencia de Astroaccesible para hacer divulgación inclusiva de la astronomía. Impartida per Enrique Pérez Montero, investigador científic de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (CSIC).
Prehistoria con las manos para todos: Taller didáctico sobre útiles de piedra y pinturas rupestres. Impartida per Francisco Martínez Sevilla, investigador y professor de la Universitat d’Alcalá.
Charla sobre la creación y uso de herramientas didácticas inclusivas. Impartida per Gerard Remolins, director de ReGiraRocs.
INCLUCIENCIA. Impartida per José Miguel González, científic titular de l’Institut de Carboquímica (CSIC).
Memeando la ciencia, o cómo el meme puede ser una potente herramienta de divulgación científica. Impartida per José Miguel González, científic titular de l’Institut de Carboquímica (CSIC).
Democratizar la ciencia, un derecho, una obligación. Impartida per Juan F. Gibaja, investigador de l’Escola Espanyola d’Història i Arqueologia a Roma (CSIC).
¿Cómo se hace accesible un museo de ciencias? El caso del MNCN. Impartida per Marta Fernández Lara i Rocío de Iriarte Rodríguez, de la Vicedirecció de Comunicació i Cultura Científica del Museu Nacional de Ciències Naturals.
Herramientas y acciones divulgativas desarrolladas para y con personas con discapacidad intelectual. Impartida per Millán Mozota, responsable de formació de la Unitat de Biotecnologia del Laboratori Agroalimentari de Santander, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
Divulgando conCiencia el conocimiento del pasado. Impartida per Míriam Cubas, professora i investigadora de la Universitat d’Alcalá.
Conocer ciencia, compartir cohesión social. El pasado y su divulgación científica accesible. Impartida per Primitiva Bueno, catedràtica de la Universitat d’Alcalá.
Divulgamos con colectivos olvidados, ¿por dónde empezamos? Impartida per Vanessa Guzmán, assessora psicopedagògica al projecte Integra-Ciencia (CSIC).
Sessions pràctiques (presencials o en línia)
Explorando el cielo nocturno de forma multisensorial. Impartida per Enrique Pérez Montero, investigador científic de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (CSIC).
Ciencia inclusiva y divulgación de la cultura oceánica para los y las jóvenes del sistema de protección de menores en Mallorca. Impartida per Francesca Iuculano, Doctora en Canvi Global, biòloga marina i cofundadora de l’Asociación Noctiluca.
Diversidad LGBT+ en Ciencia y Tecnología. Impartida per Unai Cereijo, estudiant de doctorat del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CSIC-IRTA-UAB-UB).
Desmontando prejuicios misóginos. Impartida per Esperança Bosch, professora titular d’universitat de Psicologia Bàsica i investigadora principal del grup de recerca competitiu d’Estudis de Gènere (UIB).
Trobada «Creando una red de ciencia inclusiva en Baleares».
Accediu aquí per descarregar el programa complet, amb el calendari de classes i més informació sobre el curs.