Curs Cičncia inclusiva a les Illes Balears

cartell_català

Cap a una divulgació científica accessible per a tothom

De vegades, les organitzacions i institucions relacionades amb la ciència celebren activitats de divulgació científica per al públic general amb l'objectiu de fer arribar el coneixement que es genera en aquests centres a la societat, per fer-la partícip dels darrers avenços científics, i intentar que la ciència sigui més propera, comprensible i accessible. Però, realment estam arribant a tota la societat? Les persones de les comunitats que ens envolten són molt diverses i és un dret fonamental que totes participin de les activitats culturals científiques (article 27 de l'ONU: «Dret a la vida cultural, artística i científica»).

 Amb aquest curs aprendreu a aplicar l'enfocament de la inclusió en activitats i esdeveniments de cultura científica. A través del professorat, procedent de diverses universitats d'Espanya i de centres de recerca científica, coneixereu eines, experiències i projectes accessibles que us serviran per planificar activitats de divulgació científica.

Característiques del curs

Durada: 30 hores, aproximadament

Modalitat: En línia i presencial*

*Important: Si no podeu assistir a les classes presencials, podreu seguir-les en línia. A més, les classes s’enregistraran i estaran disponibles a la plataforma durant un temps màxim de dos mesos.

Dates: Del 21 al 25 de novembre 

  • Del 21 al 23 de novembre: sessions teòriques

  • Dies 24 i 25 de novembre: sessions pràctiques (presencials o en línia) a Sa Riera

Adreçat a: Qualsevol persona interessada en la divulgació i la cultura científica

Llengua: Castellà

Matrícula: Curs gratuït. Matrícula del 3 al 17 de novembre 

Titulació: Certificat d’aprofitament

Ho organitzen: Universitat de les Illes Balears (UIB) i Representació del CSIC a les Illes Balears

INSCRIVIU-VOS AL CURS AQUÍ 

Programa del curs

Sessions teòriques

  • Experiencias de accesibilidad en divulgación del patrimonio geológico y termal. Impartida per Miguel Gómez-Heras, president de Ciencia sin Barreras i professor contractat de la Universitat Autònoma de Madrid.

  • ¿Cómo se pueden utilizar las propiedades de los materiales geológicos para llegar a todo el público? Impartida per Alejandra García Frank, vicedegana de Grau, Estudiants i Divulgació de la Universitat Complutense de Madrid i professora contractada doctora.

  • Comunicación científica para lograr la plena inclusión: Ciencia, arte y discapacidad intelectual. Impartida per Diego Ortega Alonso, director de PDCIENCIA i professor de la Universitat de Jaén.

  • La experiencia de Astroaccesible para hacer divulgación inclusiva de la astronomía. Impartida per Enrique Pérez Montero, investigador científic de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (CSIC).

  • Prehistoria con las manos para todos: Taller didáctico sobre útiles de piedra y pinturas rupestres. Impartida per Francisco Martínez Sevilla, investigador y professor de la Universitat d’Alcalá.

  • Charla sobre la creación y uso de herramientas didácticas inclusivas. Impartida per Gerard Remolins, director de ReGiraRocs.

  • INCLUCIENCIA. Impartida per José Miguel González, científic titular de l’Institut de Carboquímica (CSIC).

  • Memeando la ciencia, o cómo el meme puede ser una potente herramienta de divulgación científica. Impartida per José Miguel González, científic titular de l’Institut de Carboquímica (CSIC).

  • Democratizar la ciencia, un derecho, una obligación. Impartida per Juan F. Gibaja, investigador de l’Escola Espanyola d’Història i Arqueologia a Roma (CSIC).

  • ¿Cómo se hace accesible un museo de ciencias? El caso del MNCN. Impartida per Marta Fernández Lara i Rocío de Iriarte Rodríguez, de la Vicedirecció de Comunicació i Cultura Científica del Museu Nacional de Ciències Naturals.

  • Herramientas y acciones divulgativas desarrolladas para y con personas con discapacidad intelectual. Impartida per Millán Mozota, responsable de formació de la Unitat de Biotecnologia del Laboratori Agroalimentari de Santander, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

  • Divulgando conCiencia el conocimiento del pasado. Impartida per Míriam Cubas, professora i investigadora de la Universitat d’Alcalá.

  • Conocer ciencia, compartir cohesión social. El pasado y su divulgación científica accesible. Impartida per Primitiva Bueno, catedràtica de la Universitat d’Alcalá.

  • Divulgamos con colectivos olvidados, ¿por dónde empezamos? Impartida per Vanessa Guzmán, assessora psicopedagògica al projecte Integra-Ciencia (CSIC).

Sessions pràctiques (presencials o en línia)

  • Explorando el cielo nocturno de forma multisensorial. Impartida per Enrique Pérez Montero, investigador científic de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (CSIC).

  • Ciencia inclusiva y divulgación de la cultura oceánica para los y las jóvenes del sistema de protección de menores en Mallorca. Impartida per Francesca Iuculano, Doctora en Canvi Global, biòloga marina i cofundadora de l’Asociación Noctiluca. 

  • Diversidad LGBT+ en Ciencia y Tecnología. Impartida per Unai Cereijo, estudiant de doctorat del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CSIC-IRTA-UAB-UB).

  • Desmontando prejuicios misóginos. Impartida per Esperança Bosch, professora titular d’universitat de Psicologia Bàsica i investigadora principal del grup de recerca competitiu d’Estudis de Gènere (UIB).

  • Trobada «Creando una red de ciencia inclusiva en Baleares».

FORMALITZAU LA MATRÍCULA

 Accediu aquí per descarregar el programa complet, amb el calendari de classes i més informació sobre el curs.


logo_uib         logo_csic

Logo FECYT

Documents relacionats

Altres pŕgines relacionades