Suport de la UIB al projecte Filet d'Or i Catalineta

logo_nostro_cel

El proper dia 12 de gener, la Fundació Sa Nostra acollirà un acte de suport al projecte Es Nostro Cel per demanar a la Unió Astronòmica Internacional que l’estel WASP-166 i l’exoplaneta WASP-166b rebin el nom de Filet d’Or i Catalineta, protagonistes de la rondalla tradicional.

La Universitat de les Illes Balears s’adhereix al projecte Es Nostro Cel per tal que l’estel WASP-166 i l’exoplaneta WASP-166b rebin el nom de Filet d’Or i Catalineta, protagonistes de la rondalla tradicional. Per això, en col·laboració amb altres entitats de les Balears, la UIB organitza un acte de suport que tindrà lloc el proper dia 12 de gener, a les 12.30 hores, a l’auditori de la Fundació Sa Nostra, carrer de la Concepció número 12, Palma.

En aquest acte, que serà d’accés lliure i gratuït per a tot el públic, tindrà lloc una presentació del projecte a càrrec del doctor Sebastià Barceló, exalumne de Física de la UIB i actualment investigador postdoctoral a la Universitat de Granada. També es farà un reconeixement als alumnes de 4t d’ESO del centre Bisbe Verger de Santanyí (Mallorca), que són els autors de la proposta per donar el nom de la rondalla Na Filet d’Or a un sistema solar format per un estel i el seu exoplaneta. L’acte comptarà, a més, amb una taula rodona amb representants d’entitats astronòmiques i culturals de les Illes Balears.

La proposta de Filet d’Or i Catalineta es va triar el passat 18 de novembre entre les set presentades per diferents grups d'alumnes del centre Bisbe Verger, en un acte que va tenir lloc al teatre de Santanyí. La validesa va ser ratificada per un comitè integrat per investigadors de diverses universitats, entre els quals hi ha el doctor Sebastià Barceló; el doctor Ramon Oliver, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la UIB i investigador de l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3); a més de diversos investigadors formats a la UIB. La proposta s’ha fet en el marc del projecte Es Nostro Cel, que vol incloure la cultura de les Illes Balears en els noms oficials de la volta celeste, i es presentarà els propers dies a la convocatòria NameExoWorlds 2022 de la Unió Astronòmica Internacional. 

En l'actualitat roman obert el termini de recollida d'adhesions individuals, que es poden fer mitjançant aquest formulari en línia.

En aquest enllaç podeu veure l'acte de suport: https://youtu.be/YrRIoTA8wFM

Altres pŕgines relacionades