Arriba la Nit Europea de la Recerca, organitzada per la UIB
L’esdeveniment de divulgació científica més multitudinari d’Europa es durà a terme el divendres 30 de setembre simultàniament en quasi 400 ciutats europees. A Palma tindrà lloc a partir de les 20 hores a la plaça d'Espanya, amb l’organització a càrrec de la UIB, a través de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica, de quatre itineraris de ciència que partiran des d’aquest punt, a més d’un cinefòrum, un tast de cuina mediterrània i un final de festa amb música i monòlegs científics.
Itineraris científics, cinefòrum, tast de cuina mediterrània i un final de festa amb música, ball i monòlegs científics a la plaça d'Espanya de Palma. Aquest és l’oferta d’activitats que proposa la Universitat de les Illes Balears per a la Nit Europea de la Recerca, la iniciativa de divulgació científica més important i multitudinària d’Europa, que enguany tindrà lloc el divendres 30 de setembre simultàniament en quasi 400 ciutats europees, amb l’objectiu d’acostar la ciència a la societat i traslladar al públic la recerca que fan els investigadors i investigadores.
Totes les activitats seran gratuïtes, a excepció del tast de cuina mediterrània i el període d’inscripció per participar en els itineraris científics, cinefòrum i tast de cuina, a través dels correus corresponents, és del 19 al 30 de setembre.
Grup 9 d'Universitats i G9 Missions
La Nit Europea de la Recerca està integrada en el consorci Grup 9 d'universitats (G9) a través de les seves unitats de cultura científica i de la innovació —entre les quals, la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB— mitjançant el finançament de la Comissió Europea que té per objecte dur a terme aquest esdeveniment els anys 2022 i 2023. El projecte, denominat Go for the Missions! (G9 Missions), estarà centrat en les cinc missions de recerca i innovació de la Unió Europea, amb l'objectiu de plantejar solucions a quatre dels grans problemes socials a tot el món: el càncer, l’adaptació al canvi climàtic, les ciutats intel·ligents i la salut del sòl i els aliments. Totes contribuiran als objectius del Pacte Verd Europeu i del Pla europeu de lluita contra el càncer i als Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
La Nit Europea de la Recerca és finançada per la Comissió Europea sota les accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA) —iniciativa per fomentar les carreres científiques a Europa—, que s'emmarquen en l’Horitzó Europa, programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea. Els seus principals objectius són acostar la figura dels investigadors als ciutadans perquè coneguin el seu treball i els beneficis que aporten a la societat, així com fomentar l'elecció d'una carrera científica entre els alumnes eliminant les barreres de gènere.
Quatre itineraris científics
Hi haurà quatre rutes científiques de temàtiques variades (Història i arquitectura; Arbres singulars de Palma; Laboratori Biològic Marí de Portopí, un viatge en el temps, i Les cúpules de Leonardo da Vinci) Dos dels quatre itineraris (1 i 2) i els seus grups respectius, conduïts per guies experts en el tema, partiran de la plaça d'Espanya de Palma a partir de les 20.30 hores per fer un recorregut per diferents indrets del centre de la ciutat. L'itinerari 3 i 4 se faran en el mateix lloc de destinació. Tots els itineraris tindran una durada aproximada d’una hora i mitja i conclouran a la plaça d'Espanya, a partir de les 22 hores, on, en aquesta hora, començarà la cloenda de la festa de la Nit Europea de la Recerca. Totes les inscripcions són gratuïtes i s'han de fer a través d'aquest formulari. Aquestes són les diferents opcions dels itineraris:
Itinerari 1: itinerari històric i arquitectònic. Guia: Gaspar Valero (historiador). Lloc de trobada: esplanada entrada Parc de les Estacions (Palma). Recorregut: Plaça d'Espanya , Carrer de Sant Miquel, Colom, Cort, Palau Reial, La Seu, Mirador, Sant Pere Nolasc, Morei, Call, Sant Francesc, Quartera, Sindicat. La Mercè, Mercat de l'Olivar, Caputxins, Plaça d'Espanya
Itinerari 2: Arbres singulars de Palma. Guia: Llorenç Gil (UIB). Lloc de trobada: esplanada entrada Parc de les Estacions (Palma). Recorregut: Pl. Espanya Oms, jardí de la Misericordia, Rambles, Pl. Major, Cort, Conqueridor, Pl. Reina, Passeig Sagrera, i tornada a Pl. Espanya per Born i C de Sant Jaume.
Itinerari 3: Laboratori Biològic Marí de Portopí, un viatge en el temps. Guia: Ana Morillas (IEO, CSIC). Lloc de trobada: entrada del Centre Oceanogràfic de Balears (IEO, CSIC) Moll de Ponent s/n (Palma). L'activitat tindrà lloc a l'interior d'aquest centre de recerca.
Itinerari 4: Les cúpules de Leonardo da Vinci. Guies: Daniel Ruiz (UIB) i Josep Lluís Pol (SBM-XEIX). Lloc de trobada: esplanada entrada Parc de les Estacions (Palma). L'activitat tindrà lloc en aquest mateix indret.
+ info: les places són limitades i oscil·len entre 25 i 50 persones, segons l’itinerari triat. Per això cal inscripció prèvia i gratuïta i cal especificar l’itinerari desitjat (1, 2, 3 o 4) en aquest formulari indicant el vostre nom i nombre de places que necessiteu. Us recomanam que, en el cas dels itineraris 1,2 i 4, sigueu a partir de les 20 hores a l’esplanada ubicada entre el parc de les Estacions i les avingudes, devora l’entrada a l’estació Intermodal de Palma, i que porteu calçat còmode i càmera o mòbil per fer fotografies. En el cas de l'itinerari 3 el punt de trobada és a l'entrada del Centre Oceanogràfic de Balears (IEO, CSIC). Els itineraris acabaran a les 22 hores a la plaça d'Espanya, on tindreu l’opció, si voleu, de divertir-vos i relaxar-vos escoltant música o fent un mos a la cloenda de la festa de la Nit Europea de la Recerca, que començarà a partir d’aquesta hora. A tots els participants en els circuits els repartiran tiquets per a una consumició a preu reduït a la furgoteca (food truck) instal·lada a la plaça d'Espanya amb motiu de la Nit Europea de la Recerca.
Ciència de Cine
També a les 20. 30 hores començarà un cinefòrum, Ciència de Cine, amb la projecció de La tortuga vermella ('La tortue rouge'), una pel·lícula d'animació sense diàlegs estrenada el 2016 i coproduïda entre França, Bèlgica i el Japó, dirigida per Michaël Dudok de Wit, que explica, com si fos un cant a la natura i a la vida, la història d'un home que tracta de sobreviure a una illa deserta, rodejat de tortugues i crancs.
Pel·lícula: La tortuga vermella
Hora: 20.30 hores
Lloc: Sala Augusta, sala 1, Palma
Durada del film: 80 minuts
Presentació i cinefòrum: Javier Matesanz (crític de cinema) i Samuel Pinya, investigador principal del grup de recerca d’Ecologia Interdisciplinària de la UIB i responsable del projecte Biodibal.
+ info: les places són limitades (300 persones) i per això us recomanam inscripció prèvia i gratuïta en aquest formulari indicant el vostre nom i nombre de places que necessiteu. Us recomanam que a partir de les 20 hores sigueu a l’entrada de la sala 1 de la Sala Augusta (av. del Gran i General Consell, 2, devora la plaça d'Espanya, Palma). Primer entraran a la sala les persones que hagin fet inscripció prèvia; després hi entraran les altres, igualment de franc, fins a exhaurir la capacitat de la sala. Després de la projecció de la pel·lícula hi haurà un petit cinefòrum que acabarà a les 22 hores per poder assistir, si voleu, a la cloenda de la festa de la Nit Europea de la Recerca, que començarà a partir d’aquesta hora a la plaça d'Espanya de Palma. A totes les persones que hagin assistit a la projecció de la pel·lícula i el cinefòrum els repartiran tiquets per a una consumició a preu reduït a la furgoteca (food truck) instal·lada a la plaça d'Espanya amb motiu de la Nit Europea de la Recerca.
Tast de cuina mediterrània
A les 21.00 hores començarà el sopar de tast de cuina mediterrània, amb plats elaborats amb ingredients constituents de la dieta mediterrània i s’explicaran quins són els seus beneficis científicament demostrats per a la salut
Hora: 21.00 hores
Lloc: Ca n’Oleo (carrer de l’Almudaina, 4, Palma)
Preu: 20 €
Durada del sopar: 1 h i 30 minuts
Presentació i elaboració del sopar: Josep Tur i Cristina Bouzas (Grup de Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu, UIB) i Juan Antonio Fernández (cuiner), alumnes de FP de Cuina i Gastronomia de Mallorca.
+ info: les places són limitades (25 persones) i per això cal inscripció prèvia en aquest formulari indicant el vostre nom i nombre de places que necessiteu. El preu del sopar és de 20 €. Us recomanam que a partir de les 20:30 hores sigueu a Ca n’Oleo i us assignaran la taula corresponent. El sopar és previst al pati de Ca n’Oleo, però si les condicions meteorològiques ho impedissin, llavors el faríem sota cobert. Josep Tur i Cristina Bouzas, investigadors del Grup de Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB, s’encarregaran de les explicacions científiques del plats del sopar, que s’hauran elaborat pel cuiner Juan Antonio Fernández i per alumnes de FP de Cuina i Gastronomia de Mallorca.
Final de festa de la Nit Europea de la Recerca
A partir de les 22 hores començarà la festa de la Nit Europea de la Recerca a la plaça d'Espanya de Palma amb música, ball, monologuistes i entrepans i begudes per als que en vulgueu. Es tracta de passar una estona d’esbarjo, divertir-nos i relaxar-nos escoltant música o fent un mos en companyia dels veritables protagonistes de la jornada: els investigadors i investigadores de la UIB i de la Delegació del CSIC a les Illes Balears, l'IMEDEA, l'IFISC, l'IEO-CSIC, el SOCIB, SBM-XEIX, l'IGME, l'IDISBA i d’altres centres de recerca i entitats de les Illes Balears.
Hora: de 22 a 24 hores
Lloc: esplanada ubicada entre el parc de les Estacions i les avingudes, devora l’entrada a l’estació Intermodal de Palma.
Durada: 2 hores
Música: a càrrec de la DJ Jäglermaister
Monologuistes científics: diversos investigadors i investigadores de les Illes Balears pujaran a un escenari habilitat per fer un petit monòleg sobre la seva recerca.
Amb la col·laboració de: