La UIB llença un programa divulgatiu i didàctic sobre la investigació contra el càncer

 capçalera_càncer 

La Universitat de les Illes Balears (UIB), a través de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica (UDCC), prepara una activitat divulgativa i una altra de didàctica sobre la investigació contra el càncer i la seva prevenció en el marc de la celebració del Dia Mundial contra el Càncer, el 4 de febrer, com a part del projecte G9 Missions de la Nit Europea de la Recerca. L'activitat es farà el 3 de febrer en coordinació amb les universitats del G9 de manera simultània a diversos centres escolars, principalment de zones rurals d'Espanya, i amb la participació activa de l'alumnat d'educació secundària. A les Balears es farà el 3 de febrer a l’IES Sineu entre les 12 i les 14 hores, i s’espera la participació de més de 150 alumnes de diversos grups de quart d’ESO i primer de batxillerat.

L’activitat divulgativa se centrarà en tres xerrades a impartir a l’IES Sineu en dues sessions: una serà de 12 a 13 hores i l’altra, de 13 a 14 hores. En aquestes sessions intervindrà Pilar Roca, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la UIB i investigadora principal del grup de recerca multidisciplinari d'Oncologia Translacional (GMOT). Explicarà als alumnes de l’IES Sineu qüestions vinculades a la prevenció del càncer, com l’estil de vida, l’activitat física i la nutrició. També hi intervindran José Reyes, president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Balears, i un psicooncòleg d’aquesta associació, que parlaran sobre la incidència del càncer i els efectes que tenen el consum de tabac i d’alcohol en aquesta malaltia.

L’activitat didàctica, anomenada «Desxifrant el genoma del càncer», consistirà en un joc en línia i un trencaclosques perquè l'alumnat pugui desxifrar un missatge codificat en una seqüència d'ADN obtinguda després de completar un trencaclosques, que es podrà fer amb peces guanyades després de superar diferents reptes digitals centrats en la biologia molecular i cel·lular. Gràcies a aquest repte, l'alumnat de secundària descobrirà com és la seqüència d'ADN d'una cèl·lula sana i d’una de cancerígena. El joc, que ha estat creat per investigadors de l'Institut Universitari d'Oncologia d'Astúries i de la Universitat d'Oviedo, s’oferirà com a material didàctic per als alumnes de l’IES Sineu, i el dia 3 de febrer la investigadora de la UIB Pilar Roca en farà una demostració, a la qual també hi serà present Rafel Crespí, director de l’IES Sineu.  

El consorci G9Missions va presentar la setmana passada un programa de divulgació científica valorant el coneixement i la prevenció al Dia Mundial Contra el Càncer. Nombrosos grups de recerca de tot Espanya —entre els quals hi ha la UIB amb Pilar Roca, investigadora principal del GMOT— col·laboren en aquestes accions i donen a conèixer a la societat la seva tasca i la ciència darrere aquesta malaltia. D'aquesta manera, el projecte contribueix a promoure els objectius de la Missió Càncer del Programa Horitzó Europa de recerca, especialment, comprendre el càncer i els seus factors de risc i optimitzar-ne el diagnòstic i el tractament per millorar la vida i les perspectives de milions d’europeus d'aquí al 2030.

Sobre el Dia Mundial contra el càncer

El Dia Mundial contra el Càncer és una iniciativa de la Unió Internacional contra el Càncer (UICC) aprovada el 4 de febrer de l’any 2000 a la Cimera Mundial contra el Càncer per al Nou Mil·lenni a París. L'objectiu d'aquest dia és fomentar la investigació, prevenir el càncer, millorar els serveis per al pacient, crear consciència i mobilitzar la comunitat mundial per assolir avenços contra el càncer.

G9 Missions

Sota el nom de G9 Missions. Go for the Missions!, les institucions que integren el Grup 9 d'universitats, coordinades per la Universitat de Cantàbria, s'uneixen per tercer any consecutiu en un consorci per celebrar conjuntament la Nit Europea dels Investigadors i Investigadores el 2022 i 2023. Com a novetat, el consorci també presenta dos esdeveniments previs anuals i el programa de divulgació de Ciència Circular.

Les activitats del consorci, format per les universitats de Cantàbria, de Castella-la Manxa, d’Extremadura, de les Illes Balears, d’Oviedo, del País Basc, Pública de Navarra i de Saragossa, amb la col·laboració de la Universitat de La Rioja, estan disponibles a la pàgina <https://nocheinvestigag9.es/>.

Aquest projecte està finançat per la Unió Europea en el programa Horitzó Europa: Programa Marc de Recerca i Innovació, sota l'acord de subvenció número 101061455.

#WorldCancerDay #FightCancer #G9Missions

Amb la col·laboració de: 

f 

Galeria d'imatges