Concurs Un Mar de Cičncia 2023
Adreçat als alumnes de quart, cinquè i sisè d’educació primària i de tots els cursos de secundària dels centres d’ensenyament de les Illes Balears. La inscripció romandrà oberta fins al 30 de maig
Amb motiu del Dia Mundial dels Oceans, que es commemora el 8 de juny, la Universitat de les Illes Balears (UIB), en col·laboració amb el Grup G9 d’Universitats, organitza el concurs «Un Mar de Ciència», adreçat als alumnes de quart, cinquè i sisè d’educació primària i de tots els cursos de secundària de les Illes Balears. El concurs té l’objectiu d’acostar els alumnes als ideals de conservació i sostenibilitat del Dia Mundial dels Oceans, i que puguin compartir la seva visió sobre la importància de conservar els oceans, a més de transmetre aquest missatge a la família, als professors i, en definitiva, a tota la societat.
Els alumnes han de participar en el concurs per classes o grups, i la seva inscripció i participació ha de ser gestionada pels docents responsables de cada grup. Els treballs hauran d’estar inspirats en els objectius que s’inclouen en la protecció i restauració dels ecosistemes marins, la seva biodiversitat, l’ús sostenible de la diversitat biològica marina o la reducció de la contaminació per petroli i residus de plàstic a les aigües, entre d’altres.
A Europa, entre les missions que la UE s’ha fixat des d’ara i fins a l’any 2030 hi ha la de restaurar la salut de les nostres aigües i oceans per poder garantir que aquest recurs tan necessari continuï sent sostenible i accessible per a tothom. El projecte G9 Missions de les unitats de cultura científica del Grup G9 d’Universitats té com a objectiu difondre aquest objectiu i d’altres mitjançant la divulgació científica en tots els àmbits de la societat.
El concurs «Un Mar de Ciència» disposa de dues modalitats de participació:
- Redacció: s’inclouen en aquesta categoria redaccions, relats, poemes, reportatges i qualsevol tipus de text en què la paraula sigui l’element principal. Es poden acompanyar amb fotografies, vídeos o altres formats audiovisuals. Aquests escrits es poden presentar en català, castellà o anglès, i no han de superar els 5.000 caràcters digitals (inclosos els espais). Recomanam el tipus de lletra Times New Roman 12 i el doble espaiat.
- Creació artística: s’inclouen en aquesta categoria dibuixos, escultures i altres formats.
Cal titular la redacció i la creació artística, i cada classe o grup d’estudiants podrà presentar solament una narració i/o una creació artística.
Tots dos tipus de treballs s’han d’enviar a l’adreça electrònica <culturacientifica@uib.cat> amb l’assumpte «Concurs “Un Mar de Ciència”». Cal indicar-hi la informació següent:
- Nom del centre escolar
- Curs i classe
- Nom dels estudiants que han participat en l’activitat
- Nom de la persona responsable del grup, adreça electrònica i telèfon de contacte
- Modalitat de participació: redacció o creació artística.
El termini d’inscripció acabarà el 30 de maig de 2023. La UIB declararà dos treballs guanyadors, un per cada modalitat. El 6 de juny farà públics els guanyadors i el 8 de juny tindrà lloc un acte públic de lliurament de premis, reconeixement i agraïment a tots els participants. Així mateix, assistirem a la conferència d’un científic expert en conservació i sostenibilitat marina.
El concurs ja té guanyador
La Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB anuncia el resultat del concurs Un Mar de Ciència 2023:
- El guanyador en la modalitat de redacció ha estat la classe E de primer d’ESO de l’IES Sa Colomina d’Eivissa amb el títol “Basilio i els seus amics salven la posidònia”.
- El guanyador en la modalitat de creació artística ha estat la classe E de primer d’ESO de l’IES Sa Colomina d’Eivissa amb el títol “Passat i present de la posidònia”.
El jurat, reunit el passat dia 5 de juny, felicita el grup guanyador i a la resta de centres escolars participants per l’altíssima qualitat i originalitat de les obres presentades. A més, valora molt positivament la bona acollida i participació. En total hi ha hagut 6 participacions en la modalitat de redacció i 10 participacions en la modalitat de creació artística. Des de la UDCC volem agrair aquesta participació i traslladar la nostra més sincera enhorabona a tots i totes els alumnes i professors que han participat en el concurs.
Els centres participants han estat:
- CEIP El Terreno (Palma, Mallorca)
- CEIP Inspector Doctor Comas Camps (Alaior, Menorca)
- CEIP Norai (Port d’Alcúdia, Mallorca)
- CEIP Ses Rotes Velles (Santa Ponça, Mallorca)
- Col·legi Sant Josep Obrer (Palma, Mallorca)
- IES Sa Colomina (Eivissa)
- Col·legi Pius XII (Palma, Mallorca)
- C.C. Sant Vicenç de Paül (Sóller, Mallorca)
- Col·legi Sant Agustí (Palma, Mallorca), amb dues classes diferents
Visita de la classe guanyadora al Palma Aquàrium
Els estudiants l’IES Sa Colomina d’Eivissa, de la classe E de primer d’ESO del curs passat, han visitat el dijous, 25 d’abril, el Palma Aquarium, com a premi per haver guanyat la primera edició del concurs Un Mar de Ciència. La Universitat de les Illes Balears organitza el certamen a través de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica, amb motiu del Dia Mundial dels Oceans.
L'objectiu és promoure els ideals de conservació i sostenibilitat dels oceans i va adreçat a alumnes de quart, cinquè i sisè d’educació primària i de tots els cursos de secundària dels centres d’ensenyament de les Illes Balears. La inscripció per participar en la segona edició ja està disponible i romandrà oberta fins al 31 de maig.
Aquesta iniciativa s'emmarca en el projecte europeu G9 Missions. Go for the Missions!, i rep la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació.
Documents relacionats
Amb la col·laboració de: