"La chica que sońaba" al Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Cičncia
Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència, la Universitat de les Illes Balears - a través de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica (UDCC-UIB) - organitza, el dia 11 de febrer, al Teatre Xesc Forteza de Palma, un acte de conscienciació per mostrar la tasca de les dones dedicades a la ciència, eliminar el biaix de gènere en l’àmbit de les STEM i fomentar les vocacions científiques entre els joves, especialment les al·lotes.
L’acte central constarà d’una representació de l’obra de teatre "La chica que soñaba", de la companyia Cross Border, amb actuació prevista el diumenge 11 de febrer a les 18 hores al Teatre Xesc Forteza de Palma.
La chica que soñaba és un projecte escènic que s'ha representat amb gran èxit en diversos indrets d’Espanya, amb l'objectiu de visualitzar la problemàtica de les dones en àmbits històricament masculinitzats, sobretot en els camp de la ciència, creant eines educatives i establint referents. A més a més, l'obra busca ser una font de qüestionament i inspiració perquè tant nois com noies puguin triar les seves carreres professionals sense limitacions imposades pel seu gènere.
L’argument de l’obra
La Universitat Carlos III de Madrid va contactar amb Cross Border per impulsar la creació d'un teatre fòrum sobre la problemàtica de les dones en carreres tecnològiques. Durant la tardor de 2018, la directora de la companyia, Lucía Miranda, va entrevistar professores i enginyeres de la Carlos III, i amb la informació que n’extragué creà una primera versió de l'obra. Aquest primer redactat l’amplià la tardor del 2019 amb noves entrevistes a altres dones que exerceixen carreres històricament masculinitzades. L'obra és una ficció construïda a partir d'aquestes entrevistes.
La chica que soñaba és un espectacle de teatre fòrum, molt participatiu i creat col·lectivament, en què el públic es converteix en un dels factors principals de la representació. La protagonista de l'obra de teatre somia amb robots i equacions de Maxwell, però podria haver somiat a dirigir una empresa, conduir cotxes de carreres o ser discjòquei en grans festivals. En aquest sentit, l'obra planteja qüestions que ens afecten a tots, especialment les dones que desitgen formar part del món de la ciència: com es tria una professió?, quina influència té el gènere en aquesta elecció?, i com hi influeix la maternitat una vegada que ja treballam?
L'obra ens convida a reflexionar sobre què podem fer tots junts per a la protagonista i perquè ella no perdi la capacitat de somiar.
La companyia
The Cross Border Project va ser fundat a Nova York el 2010 com un projecte personal de Lucía Miranda amb l'objectiu de crear un teatre global i multicultural i narrar històries d'una manera diferent al públic. Des de 2012, el projecte es va establir a Espanya i aplegà un grup d'artistes dedicats al teatre, a l'educació i a la transformació social. Cross Border és una iniciativa cultural i social innovadora que inclou una companyia i una escola de teatre aplicat. El 2014, va ser seleccionat per la coordinadora d'ONGD Espanya com a agent de canvi social a través de les arts.
Lucía Miranda, directora i fundadora de The Cross Border Project, és una directora d'escena, dramaturga i educadora d’art. Fins ara, ha dirigit 10 espectacles que han rebut nombrosos reconeixements i premis a nivell nacional relacionats amb les arts escèniques.
L’11-F
El Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència té com a objectiu destacar i amplificar les veus de les dones que treballen en rols professionals i acadèmics, especialment en els camps STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), ja sigui en institucions, empreses o de manera independent. A més, la celebració de l'11 de febrer vol fomentar la creació de models femenins per a les nines, amb l'esperança que aquests models puguin inspirar-les a triar aquestes àrees com a futurs camins professionals. Això, a la llarga, pot ajudar a minimitzar la bretxa de gènere existent en el camp científic i tecnològic.
Obtén entrades de franc per anar al teatre
Podeu obtenir les entrades de franc a l’enllaç següent: La chica que soñaba
Pàgines relacionades:
https://www.palmacultura.cat/ficha.php?Cod_not=11815
https://thecrossborderproject.com/la-chica-que-sonaba/
Documents relacionats
- Cartell "La chica que sońaba" (215 KB)
- Manifest 11-F llegit des de l'escenari del Teatre Xesc Forteza de Palma el dia 11 de febrer de 2024 (72 KB)
Altres pŕgines relacionades
Amb la col·laboració de: