"Conscienciats de Cičncia" sobre el canvi climŕtic i el nivell del mar

 f

La Universitat de les Illes Balears (UIB), a través de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica (UDCC), va organitzar dijous passat, 1 de febrer, el primer acte de ‘Conscienciats de Ciència‘, que va consistir en dues xerrades, celebrades a l'IES Sineu, a càrrec del doctor Àngel Miquel Amores Maimó i el doctor Miquel Agulles Gámez, membres del grup de recerca de Nivell de la Mar i Clima del Departament de Física de la UIB. La primera xerrada, «Canvi climàtic: present i futur», va tenir lloc a les 10.10 hores, mentre que la segona, «Esdeveniments extrems de nivell de la mar», va començar a les 12.20 hores. A aquestes sessions hi han assistit prop de 200 alumnes de 4t d'ESO de l'IES Sineu, que han tingut l'oportunitat de participar en aquesta experiència de divulgació científica, ‘Conscienciats de Ciència’, que té l’objectiu fonamental de donar a conèixer la recerca que es desenvolupa a la UIB entre els estudiants de Secundària de les Balears, despertar en ells les vocacions científiques i debatre temes d’actualitat vinculats a la ciència.

Durant la primera conferència, el doctor Miquel Agulles Gámez va explicar com es va desenvolupar el seu interès per aquest àmbit de recerca, va abordar la seva línia d'investigació i descriure les tasques que duen a terme en el dia a dia els científics. A més, va presentar resultats concrets de les seves recerques i va analitzar amb l’alumnat els efectes ja presents i futurs del canvi climàtic, tot proposant mesures concretes per lluitar contra aquest fenomen creixent.

La segona xerrada, a càrrec del doctor Àngel Miquel Amores Maimó, es va centrar en els esdeveniments extrems de nivell de la mar i va explorar els esdeveniments climàtics excepcionals relacionats amb el nivell de la mar i oferí una visió detallada de la manera com aquests poden afectar la nostra vida quotidiana. Novament, es varen compartir resultats de recerques específiques, es varen analitzar els riscs i debatre possibles mesures d'adaptació i de mitigació.

Aquesta iniciativa no només ha enriquit el coneixement dels estudiants sinó que també ha servit per potenciar el seu entusiasme per la ciència i la investigació, connectant-los de manera real i significativa amb les problemàtiques ambientals locals i globals. ‘Conscienciats de Ciència’ ha estat específicament dissenyada amb l’objectiu d’introduir els estudiants de 4t d’ESO en el  fascinant món de la recerca i la ciència i estimular el seu interès i curiositat pel treball científic que es desenvolupa a les Illes Balears, amb la intenció d’inspirar futures vocacions científiques. La Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB, amb el suport de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT), organitzarà més edicions d’aquesta iniciativa en altres instituts de les Illes Balears durant els propers mesos, que versaran al voltant de diferents temes d’actualitat vinculats amb el món de la ciència.

 f

Documents relacionats

IES Sineu 01/02/2024

Amb la col·laboració de: 

f

f