II Concurs Un Mar de Cičncia 2024
Va adreçat als alumnes de quart, cinquè i sisè d’educació primària i de tots els cursos de secundària dels centres d’ensenyament de les Illes Balears. La inscripció romandrà oberta fins al 31 de maig.
Amb motiu del Dia Mundial dels Oceans, que es commemora el 8 de juny, la Universitat de les Illes Balears (UIB), en col·laboració amb el Grup G9 d’Universitats, organitza la segona edició del concurs Un Mar de Ciència. Com en el concurs de l’any passat, els joves participants tindran l’oportunitat de compartir la seva visió sobre la importància de la conservació dels oceans i transmetre aquest missatge a les seves famílies, professor i, en definitiva, al conjunt de la societat.
Participació
Els alumnes de quart, cinquè i sisè d’educació primària i de tots els cursos de secundària de totes les Illes Balears estan convidats a participar en aquest concurs. La participació s’ha de fer sempre per classes o grups. En el cas de centres que hi hagi diverses línies educatives d’un mateix curs es podran presentar tants treballs com classes hi hagi de cada nivell. El professor/a responsable del grup ha de coordinar i gestionar la inscripció i participació del grup amb la UDCC a través del correu electrònic culturacientifica@uib.cat
Objectius i temàtica
Que els alumnes participants comparteixin la seva visió sobre la importància de la conservació dels oceans, les mesures que es poden prendre al respecte i transmetre aquest missatge per mitjà d’una redacció o una creació artística. Respecte a la temàtica, els treballs hauran d’estar inspirats en la protecció i restauració dels ecosistemes marins, la seva biodiversitat, l’ús sostenible de la diversitat biològica marina o la reducció de la contaminació de petrolis i dels residus plàstics a les aigües, entre d’altres. Poder consultar l’apartat 1 de les bases del concurs referent al marc legal, context i projecte de divulgació científica.
Modalitats
El concurs té dues modalitats, redacció i creació artística.
Redacció: s’inclouen en aquesta categoria redaccions, relats, poemes, reportatges i qualsevol tipus de text en què la paraula sigui l’element principal, tot i que pot anar acompanyada de fotografies, vídeos o altres elements audiovisuals. Les redaccions es poden presentar en català, castellà i anglès. Les narracions no poden excedir els 5.000 caràcters digitals (inclosos els espais). Es recomana el tipus de lletra Times New Roman de mida 12 i amb doble espaiat.
Creació artística: s’inclouen en aquesta categoria dibuixos, escultures i altres formats.
És obligatori titular la redacció i la creació artística.
Cada classe o grup d’estudiants podrà presentar com a màxim una narració i una creació artística.
Tant la narració com la creació artística han de ser originals i inèdites, i no han d’haver estat premiades a cap altre concurs, certamen o premi literari o artístic.
Enviament dels treballs
Redacció: les narracions que concursin s’han d’enviar per correu electrònic, en fitxer digital PDF.
Creació artística: també s’han d’enviar per correu electrònic, adjuntant una fotografia i un vídeo de l’obra artística, que mostrin el treball.
Tots dos treballs s’han d’enviar a través de l’adreça electrònica culturacientifica@uib.cat amb l’assumpte «Concurs “Un mar de ciència”». És imprescindible indicar la informació següent:
- Nom del centre escolar.
- Curs i classe.
- Nom dels estudiants que han participat en l’activitat.
- Nom de la persona responsable del grup, correu electrònic i telèfon de contacte.
- Modalitat en què participa: Redacció o creació artística.
Termini i dates importants
El termini d’inscripció al concurs acabarà el 31 de maig de 2024.
La UIB declararà dos treballs guanyadors, un per cada modalitat, i ho farà públic a la plana web de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica dia 7 de juny de 2024. Als voltants del 8 de juny, amb motiu del Dia Mundial dels Oceans, La UDCC organitzarà un acte de lliurament de premis, reconeixement i agraïment a tots els participants.
Premis
La Universitat de les Illes Balears declararà dos guanyadors, un per cada modalitat del concurs (Redacció i Creació artística). El premi atorgat per la UIB consistirà en una proposta d’activitat programada en funció de la localitat d’origen dels guanyadors del concurs, a concretar d’acord amb el centre escolar implicat.
Bases del concurs
Aquí podeu consultar totes les bases del concurs.
El concurs ja té guanyador
La Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB anuncia el resultat del concurs «Un Mar de Ciència» 2024:
— Modalitat de redacció: el guanyador ha estat el grup de 1er ESO B, del Col·legi Pius XII de Mallorca, amb el títol El turisme a les nostres platges.
Redacció guanyadora: el turisme a les nostres platges.
— Modalitat de creació artística: el guanyador ha estat el grup de 4rt ESO A, de l’IES Antoni Maura de Mallorca, amb el títol MAR-llorca.
Els membres del jurat, format pels integrants de la Comissió Avaluadora de la Recerca de l’Àrea d’Investigació (CARAI), Noemy Berbel i Miquel Àngel Capellà, i pels membres de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica (UDCC), Enric Culat (coordinador) i Adrià Ruiz (tècnic de suport), reunits el dia 7 de juny de 2024, feliciten els guanyadors i la resta de centres escolars participants per l’altíssima qualitat i originalitat de les obres presentades. A més, valoren molt positivament la bona acollida i participació. En total, hi ha hagut 5 participacions en la modalitat de redacció i 14 en la modalitat de creació artística.
La UDCC agraeix la bona acollida del concurs «Un Mar de Ciència» i trasllada l’enhorabona més sincera a tots els alumnes i professors que hi han participat.
Els centres participants han estat:
- CEIP El Terreno
- IES Sa Serra
- CEIP Àngel Ruiz i Pablo
- IES Santa Maria del Camí
- IES Antoni Maura
- IES Sa Colomina
- Col·legi Pius XII
- CEIP Rei Jaume I
- CEIPIESO Pintor Joan Miró
En els propers mesos la UIB organitzarà un acte públic per lliurar els dos premis als guanyadors: Col·legi Pius XII i l’IES Antoni Maura. L’acte comptarà amb el suport de la Fundació Marilles.
Una activitat del projecte SCIENCE4ALL del Grup G-9 d'Universitats
El concurs «Un Mar de Ciència» 2024 forma part de les activitats de divulgació del nou projecte G9-SCIENCE4ALL del Grup G-9 d'Universitats -en el qual participa la UIB- amb finançament obtingut per la Comissió Europea. Aquest mes de juny les activitats comencen amb els esdeveniments previs a la Nit Europea dels Investigadors i Investigadores, com la Green Week (Setmana Verda) amb una sèrie d'activitats relacionades amb el medi ambient i la sostenibilitat, sota el paraigua del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny) i el Dia Mundial dels Oceans (8 de juny), amb accions per conscienciar els joves sobre la necessitat de protecció dels recursos hídrics del planeta i la vida marina, complint així amb una de les Missions d'Horitzó Europa per al 2030 vinculades a la restauració dels nostres oceans i les nostres aigües.
Documents relacionats
- Bases II Concurs Un Mar de Cičncia 2024 (150 KB)
- Cartell_II Concurs Un Mar de Cičncia (372 KB)
- Redacció guanyadora: El turisme a les nostres platges (74 KB)
- Creació artística guanyadora: MAR-llorca (12 MB)
Altres pŕgines relacionades
Amb la col·laboració de: